Record de înscrieri la Universitatea București din ultimii 14 ani. Care sunt cele mai căutate facultăți

de: Denisa Dudescu
20 07. 2023

Alegerea unei facultăți este o decizie extrem de importantă în viața unui elev, unii știu ce vor de mici, iar alții se hotărăsc abia după ce află notele la examenul de Bacalaureat. Multe dintre facultățile din București sunt pe bază de dosar, adică se iau în calcul notele de la examenul de bac. Anul acesta a fost record de înscrieri la Universitatea București, cea mai căutată este specializarea Psihologie – Științe cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, transmit reprezentanții Universității București. Bătaie este în continuare pe locurile de la Politehnică, specializarea Automatică și Calculatoare, Medicină, dar și Arhitectură.

Topul celor mai căutate Facultăți de la Universitatea București

Universitatea București a anunțat, joi, într-un comunicat de presă că anul acesta s-a înregistrat cel mai mare număr de candidaturi din ultimii 14 ani pentru admiterea la Universitatea din București (UB), 43.921 de înscrieri, au fost înregistrate în sesiunea de vară 2023, arată datele parțiale de miercuri, 19 iulie 2023, la ora 23:59.

Aceasta reprezintă o creștere de 42,11% față de sesiunea de vară a admiterii 2022, când au fost înregistrate 30.906 înscrieri.

Cea mai mare concurență, conform datelor parțiale, este la specializarea Psihologie – Științe cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (36,89 candidați / loc bugetat). Topul este continuat de specializarea Psihologie de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (19,12 candidați / loc bugetat).

  • Specializarea Spaniolă de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (18,72 candidați / loc bugetat);
  • Specializarea Tehnologia informației de la Facultatea de Matematică și Informatică (18,41 candidați / loc bugetat);
  • Specializarea Biochimie tehnologică de la Facultatea de Chimie (17,1 candidați / loc bugetat);

Concurența la nivelul Universității din București în această sesiune de admitere este de 7,15 înscrieri pe loc bugetat pentru programele de licență.

„Și în cazul programelor de masterat, Universitatea din București reprezintă, ca și în anii anteriori, o opțiune de studiu și pentru un număr semnificativ de absolvenți de licență.

Astfel, cea mai mare concurență pentru programele de masterat s-a înregistrat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (4,04 înscrieri / loc bugetat), Facultatea de Matematică și Informatică (3,54 înscrieri / loc bugetat) și Facultatea de Geografie (2,79 înscrieri / loc bugetat).

Facem precizarea că pot exista modificări în ceea ce privește situația concurenței pentru facultățile Universității din București, în funcție de opțiunile finale candidaților care s-au înscris la concursul de admitere și la alte universități”, au transmis reprezentanții Universității București într-un comunicat de presă.

Ce bursă va primi David Popovici

82 de elevi olimpici naționali au ales Universitatea din București pentru continuarea studiilor și formarea lor academică.

Dintre aceștia, 23 au ales Facultatea de Chimie, 20 au optat  pentru Facultatea de Fizică, 18, pentru Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, 8 au ales Facultatea de Litere, 7 au optat pentru Facultatea de Psihologie și Științele Educației, 4, pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” și 2 candidați au optat pentru Facultatea de Drept.

„Acestora li se adaugă și cei 7 campioni sportivi și olimpici mondiali care s-au înscris pentru unul dintre locurile speciale dedicate lor și care vor beneficia de bursele de performanță lansate anul acesta de Universitatea din București și de condiții speciale pe parcursul anilor de studiu.

Ei fac parte din prima generație de bursieri de performanță ai UB și vor primi burse în valoare de 1.500 de lei (medalie de aur / locul I), 1.250 de lei (medalie de argint / locul II) și, respectiv, 1.000 de lei (medalie de bronz / locul III), precum și posibilitatea de a ocupa un loc finanțat prin granturi de studii, beneficiind de statut de loc special.

Printre aceștia îi amintim pe David Popovici, multiplu campion mondial la înot, pe Lucia Rîșnoveanu, multiplă olimpică la matematică, pe Mihnea Andreescu, multiplu olimpic la informatică, și pe Mircea Munteanu, multiplu campion la rugby”, a mai precizat Universitatea Bucrești.

Bătaie pe locurile de la Politehnica București și la Medicină

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București s-au înscris pentru concursul din 23 iulie un număr-record de candidați – 3.844, cu aproape 350 de candidați mai mulți decât anul trecut.

Și la Drept, Universitatea București, potrivit datelor oficiale, până pe 15 iulie erau înscriși la concursul de admitere 1.243 de candidați pentru 285 de locuri finanțate de la buget și 294 de locuri cu taxă.

La Politehnica București, facultățile unde admiterea se face prin concurs cu probe scrise sunt două: Automatica și calculatoarele și Electronica, telecomunicații și tehnologia informației, în timp ce pentru celelalte – Inginerie electrică, Energetică, Inginerie mecanică și mecatronică, Inginerie industrială și robotică, Ingineria sistemelor biotehnice, Transporturi, Inginerie aerospațială, Știința și ingineria materialelor, Inginerie chimică și biotehnologii, Inginerie în limbă străine Științe aplicate, Inginerie medicală, Ingineria și managementul afacerilor, admiterea se face prin concurs de dosare, pe baza mediei de la Bacalaureat și a mediilor din liceu la anumite materii.

Candidații se pot înscrie la o singură facultate, dar pot opta pentru redistribuire la celelalte facultăți în cazul în care ratează admiterea la facultatea dorită. Examenul scris are loc pe 17 iulie, iar redistribuirea începe pe 19 iulie și se încheie pe 22 iulie.

„În data de 14 iulie s-au încheiat înscrierile la cea de-a doua sesiune de admitere la POLITEHNICA București. La unele facultăți concurență a fost uriașă, 10 candidați s-au luptat pe un loc la buget. Totodată, anul acesta peste 40% dintre candidați au fost fete, dovedind că, anual, din ce în ce mai multe fete aleg să studieze ingineria.

Rezultatele finale ale candidaților admiși și înscriși în Sesiunea II de admitere vor fi afișate în data de 22 iulie”, au transmis reprezentanții Politehnicii.